Nyheter & Eventer

Hva er bærekraft og hvorfor velge bærekraftige løsninger?

Skrevet av Bjørn Gabrielsen | Jul 1, 2025 9:16:52 AM

Bærekraft er et ord man hører både støtt og stadig i 2025. For mange forbindes det gjerne med klima og miljø. Men hva betyr det egentlig når vi snakker om kontorbygg og arbeidsplasser?

I praksis handler det om mer enn å sortere avfall og skru av lyset når du går for dagen. Det handler om å bygge smartere, bruke ressursene bedre, og legge til rette for arbeidsmiljøer som både mennesker, bedrifter og planeten tåler over tid.

FNs definisjon av bærekraft

FN definerer bærekraftig utvikling som "en utvikling som imøtekommer dagens behov uten å ødelegge mulighetene for at fremtidige generasjoner skal få dekket sine behov." For moderne kontorbygg betyr dette å tenke langsiktig og stille seg selv følgende spørsmål: 

  • Hvordan bruker vi energien? 
  • Hvor mye plass trenger vi egentlig?
  • Hvordan har folk det på jobb – og kommer de faktisk tilbake?

Et bærekraftig kontor er nemlig ikke bare energieffektivt. Det er et sted folk faktisk har lyst til å jobbe. Et sted der rommene tas i bruk, luften er god, teknologien fungerer, og alle har oversikt over hva som skjer til enhver tid.

Kort sagt: et kontor som ikke stikker kjepper i hjulene for de ansattes produktivitet og velvære. 

Arbeidsplassen som bærekraftsarena

I rapporten Arbeidsplass for fremtiden – fleksibilitet, fellesskap og ledere i limbo fra Entra og Epicenter, kommer det tydelig frem at fremtidens bærekraftige arbeidsplass handler like mye om mennesker som om miljø. Når vi ser på arbeidsplassen som et økosystem – fysisk, digitalt og kulturelt – blir det klart at bærekraft handler om mer enn kildesortering eller grønn reisevei. Det handler også om mental helse, sosial tilhørighet og arbeidsformer som fremmer både trivsel og prestasjon.

Les hele rapporten her

Så, hvordan henger trivsel og bærekraft sammen med selve bygget man arbeider i?

Mange bedrifter har for mye plass. Eller feil type plass. Samtidig vet vi, basert på rapporten til Entra, at fleksible, aktivitetsbaserte kontorer gir bedre tilfredshet og lavere sykefravær. Folk bruker altså helst rom som passer til det de skal gjøre.

Når ansatte kan jobbe der det gir mest verdi, og lokalene er tilpasset ulike behov – kan vi begynne å snakke om bærekraft i praksis. Da bruker vi mindre areal, mindre energi, de ansatte får mer gjort og - ikke minst- har det bedre på jobb.

Bærekraft for ledere 

En annen viktig innsikt fra rapporten er lederens rolle i å skape bærekraftige arbeidskulturer. I en hybrid hverdag er ikke nærvær nok i seg selv – det kreves aktivt lederskap. Samtidig viser rapporten at ledere har dobbelt så høy opplevelse av å mestre oppfølging fysisk sammenlignet med digitalt. For å lykkes fremover bør ledere få støtte til å utvikle nye ferdigheter: digital tilstedeværelse, empatisk kommunikasjon og evnen til å balansere tydelige rammer med fleksibilitet.

Hvor viktig er bærekraft for arbeidssøkere?

Samtidig har vi andre studier som viser at bærekraftige arbeidsmiljøer bidrar til økt lojalitet og lavere ansettelses-turnover. 

Det handler nemlig ikke lenger bare om lønn og frynsegoder hvis du ønsker å være en attraktiv arbeidsgiver. Jobbsøkere – spesielt i de yngre generasjonene – velger gjerne arbeidsgivere som har bærekraft høyt på agendaen. 

Ifølge Cone Communications sier 51 % av ansatte i deres undersøkelse at de ikke vil jobbe for en bedrift hvis ikke de har klare retningslinjer for sosialt og miljømessig ansvar. Hele 74 % sier at jobben oppleves mer meningsfull når de får bidra til løsninger på samfunns- og miljøutfordringer, og 70 % sier at satsing på bærekraft gjør dem mer lojale.

  • Millennials, (de som er født 1981–1996) og som vil utgjøre 75 % av arbeidsstyrken innen 2025, sier i stor grad nei til arbeidsgivere uten tydelige CSR-tiltak.

  • For Gen Z (født 1997–2012) er det enda tydeligere: De prioriterer samfunnsansvar fremfor lønnslipp og velger arbeidsgivere ut fra verdier og handling, ikke bare hva de kan forvente å få utbetalt. Dette er altså en generasjon som forventer at arbeidsplassen tar både stilling og ansvar.

CSRD: Nye krav, nye muligheter

I tillegg til økte forventninger fra ansatte, arbeidssøkere og samfunnet generelt, skjerpes nå de regulatoriske kravene til bærekraft. En forkortelse som er nyttig å kjenne til i den forbindelse er CSRD.

CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) er EUs nye regelverk for bærekraftsrapportering, og begynte gradvis å tre i kraft fra 2024. Det gjelder i første omgang for store børsnoterte selskaper, men vil i løpet av få år omfatte også mellomstore virksomheter – inkludert mange norske selskaper via EØS-avtalen.

Kjernen i CSRD er kravet om mer strukturert, standardisert og revisorbekreftet rapportering. I korte trekk betyr det at virksomheter må:

  • Rapportere i tråd med European Sustainability Reporting Standards (ESRS)

  • Dokumentere både innvirkning på og risiko knyttet til miljømessige og sosiale forhold – kjent som "dobbel vesentlighet

  • Integrere bærekraftsrapportering i årsregnskapet, på lik linje med finansielle tall.

Smarte bygg gjør rapportering enklere

Mange av indikatorene i CSRD – særlig innen miljø og sosialt ansvar – handler om hvordan du bruker og drifter bygget ditt. Disse tallene kan være kronglete å hente ut manuelt, men i et smart bygg kan mye automatiseres og dokumenteres effektivt og nøyaktig. 

BLDNGs løsninger og produkter henter sanntidsdata fra sensorer og systemer i bygget, og gir deg:

  • Brukerdata på møterom, arbeidsstasjoner og fellesarealer – viser faktisk versus planlagt bruk

  • Dokumentert arealbruk,  arealeffektivitet og energibruk om du ønsker det

  • Data på fleksibilitet og tilstedeværelse – støtter opp om krav til trivsel og tilrettelegging på arbeidsplassenLuftkvalitet og inneklima – viktig for sosial bærekraft og HMS

Dette gir deg både innsikt til å forbedre den daglige driften, og grunnlag til å rapportere etter ESRS-krav. På den måten kan smart teknologi gå fra å være et “nice to have”, til en sentral del av bærekraftstrategien deres.

Slik kan BLDNG bidra til en bærekraftig arbeidsplass

Hos BLDNG hjelper vi deg å gjøre arbeidsplassen målbart bedre – både for menneskene som skal jobbe der og fra et miljøperspektiv.

For ansatte og brukere

  • Hverdagen flyter bedre: Info-skjermer og app gir deg oversikt over ledige plasser, hvor dine team medlemmer sitter, hvilke konferanserom som er ledige– i sanntid.

  • Delta i forbedringen: Ansatte får innsikt i hvordan kontoret brukes, og kan bidra med tilbakemeldinger og grønnere vaner.

  • Bedre trivsel og produktivitet: Naturlig lys, god luftkvalitet, grønne soner og ergonomiske løsninger gjør det lettere å jobbe bra.

For ledelse og drift

  • Bedre bruk av plassen: Se hvor det er fullt og hvor det er tomt. Har man nok plass, eller kanskje for mye, eller er plassen brukt feil?

  • Mindre plass gir lavere kostnader: Mindre energisløsing, smartere vedlikehold og bedre rengjøring gir konkrete kostnadsbesparelser.

  • Engasjerte ansatte: Når folk ser at arbeidsplassen støtter både miljø og trivsel, er dette positivt for både lojalitet og engasjement. 

For gårdeiere

  • Innsikt i leietakeratferd: BLDNG gir deg sanntidsdata på hvordan lokalet faktisk brukes, og leietakere vil ha arealeffektive kontorer.

  • Fremtidssikret bygg: Energieffektive, sertifiserte bygg er enklere å leie ut og holder verdien lenger.

  • Bedre relasjoner: Når du kan dokumentere bærekraftstiltak, står du sterkere i leieforhandlinger.

Hvordan komme i gang med en mer bærekraftig arbeidsplass?

Hvordan kan jeg oppnå et mer energieffektivt kontormiljø?

Start med å måle hva du bruker. Installer sensorer, bruk data og juster ventilasjon og lys etter faktisk bruk, ikke antakelser.

Hva er de mest effektive måtene å redusere avfall på arbeidsplassen?

Digitaliser der du kan. Gi folk innsikt i forbruk og rutiner. Gjør det enkelt å sortere og vanskelig å kaste feil.
Hvordan bidrar hjemmekontor til bærekraft?

Mindre pendling, lavere utslipp. Kombiner det med bedre utnyttelse av kontoret, og så får man en vinn-vinn situasjon.

Hvilke lederkvaliteter fremmer bærekraft på jobb?

Vær tydelig, åpen og datadrevet. Vis at bærekraft ikke er en kampanje, men en måte å drive virksomhet på.

Hvordan kan jeg involvere ansatte i bærekraftsarbeidet?

Gi dem tallene. Gjør dem enkle å forstå. La dem se at valgene de tar i hverdagen har en effekt. Her kan gode verktøy og tydelig kommunikasjon gjøre en stor forskjell.

Konklusjon: Du trenger ikke gjøre alt perfekt, men du trenger innsikten som forteller deg hvor du skal begynne

Ingen arbeidsplass er 100 % bærekraftig. Men med innsikt, riktige verktøy og en tydelig strategi, kan du komme veldig mye nærmere. Hos BLDNG gir vi deg det du trenger for å ta de riktige beslutningene – dokumentert, justerbart og tilpasset deres behov.
Vil du vite mer om hvordan du kan bygge en bedre arbeidsplass – for folk, planet og bunnlinje? 

Ta kontakt. Vi hjelper deg å finne ut hva du faktisk trenger, og hva du trygt kan droppe.